Assalamualaikum.
Happy friyeayyy!!!
Korang masak apa harini?
Mommy kebetulan harini tak ada apa-apa program hanya santai-santai lepak je kat rumah sebab cuaca sangat panas...tak selesa dan tak berapa nak ada mood untuk apa-apa aktiviti, so masak pun awal.
Kebetulan walid and Al Fasehah tidur sebelum jumaat tadi dalam jam 11.30..mommy pun bosan-bosan terus menyusup masuk dapur.
Menu tengahari tadi was so simple dishes je..
Masak lomak dengan pari goreng.
Eh eh..ko rasa pari tu mommy nak goreng buh kunyit garam and deep fry ke? Eh kemon la..x syesyuai langsung..mommy buat menu lain dr yg lain..tapi bukan dr mommy ni..resepi walid Al Fasehah..itu selera dia so mommy just follow je.hehe
Okays..untuk resepi masak lemak, simple je.
First korang rebus je daging yang dah dipotong kecik2.
Lepastu sebelum rebusan air stok daging tadi kering, masukkan pati santan.
Then, masukkan blended onion, taugeh,petai and tauhu yang dah dipotong nipis withserbuk kunyit...kacau sebati, matikan api sebelum kuah tadi menggelegak sebab kita tak nak dia pecah minyak...okays.
Dah matikan api, baru masukkan garam tau.Bukan apa,kalau nak ikhtiar sihat, so pastikan garam tidak dimasak tau.
Untuk resepi ikan pari pulak...lagi mudah.
Korang ambik je selai daun pisang belakang rumah kalau ada, lepastu panaskan kuali.
Then masukkan sedikit minyak masak cukup macam korang nak tumis bawang.Eh tapi resepi ni tak pakai bawang tau.
Lepastu korang masukkan ikan pari yang korang dah lapik dengan daun pisang tu.kendian korang pun tabur lah garam, chilli flakes, kicap sikit and perah limau nipis atas ikan tadi, dan jangan lupa tutup kuali tadi dan slow kan api.
Agak2 dah masak bahagian bawah, terbalikkan lepastu siappp!!!
Simple but looks special kan? Hehe
Bila dah siap, matikan api dan boleh lah angkat untuk hidang, tabur sikit chilli flakes tuu untuk tambah ke'spicy'an ikan pari korang tuuu.
Perghh..merecikss
Happy friyeayyy!!!
Korang masak apa harini?
Mommy kebetulan harini tak ada apa-apa program hanya santai-santai lepak je kat rumah sebab cuaca sangat panas...tak selesa dan tak berapa nak ada mood untuk apa-apa aktiviti, so masak pun awal.
Kebetulan walid and Al Fasehah tidur sebelum jumaat tadi dalam jam 11.30..mommy pun bosan-bosan terus menyusup masuk dapur.
Menu tengahari tadi was so simple dishes je..
Masak lomak dengan pari goreng.
Eh eh..ko rasa pari tu mommy nak goreng buh kunyit garam and deep fry ke? Eh kemon la..x syesyuai langsung..mommy buat menu lain dr yg lain..tapi bukan dr mommy ni..resepi walid Al Fasehah..itu selera dia so mommy just follow je.hehe
First korang rebus je daging yang dah dipotong kecik2.
Lepastu sebelum rebusan air stok daging tadi kering, masukkan pati santan.
Then, masukkan blended onion, taugeh,petai and tauhu yang dah dipotong nipis withserbuk kunyit...kacau sebati, matikan api sebelum kuah tadi menggelegak sebab kita tak nak dia pecah minyak...okays.
Dah matikan api, baru masukkan garam tau.Bukan apa,kalau nak ikhtiar sihat, so pastikan garam tidak dimasak tau.
Untuk resepi ikan pari pulak...lagi mudah.
Korang ambik je selai daun pisang belakang rumah kalau ada, lepastu panaskan kuali.
Then masukkan sedikit minyak masak cukup macam korang nak tumis bawang.Eh tapi resepi ni tak pakai bawang tau.
Lepastu korang masukkan ikan pari yang korang dah lapik dengan daun pisang tu.kendian korang pun tabur lah garam, chilli flakes, kicap sikit and perah limau nipis atas ikan tadi, dan jangan lupa tutup kuali tadi dan slow kan api.
Agak2 dah masak bahagian bawah, terbalikkan lepastu siappp!!!
Simple but looks special kan? Hehe
Bila dah siap, matikan api dan boleh lah angkat untuk hidang, tabur sikit chilli flakes tuu untuk tambah ke'spicy'an ikan pari korang tuuu.
Perghh..merecikss
Comments
Post a Comment